Tipurile de radiografii dentare - digiray.ro
Despre tipurile de radiografii dentare

Contact / Orar Centre

1. Radiografia digitala panoramica

Radiografia panoramica (Ortopantomografia) furnizeaza medicului o imagine de ansamblu a dentitiei si a elementelor anatomice maxilo-faciale inconjuratoare. Aceasta radiografie se realizeaza inainte de orice tratament stomatologic, astfel incat medicul sa aiba o imagine completa a cazului pe care il trateaza, sa evalueze posibile leziuni inflamatorii sau dinti neerupti, structura osoasa de sustinere, articulatiile temporo-mandibulare, sa vizualizeze molarii de minte, rapoartele dintilor cu repere anatomice invecinate (nerv alveolar, sinus maxilar) sau posibile fracturi osoase maxilare sau mandibulare.

radiografie panormaica

2. Radiografia digitala retroalveolara

Radiografia retroalveolara se realizeaza pentru un dinte, sau un grup de doi maxim trei dinti, pentru a evidentia dintele in intregime, la dimeniuni reale: coroana, radacina si osul in care aceasta este ancorata.

Radiografia retroalveolara este recomandata in tratamentele endodontice, parodontale, chirurgicale, pentru vizualizarea radacinii sau a coroanei dintelui.

radiografie retroalveolara

3. Radiografia digitala bitewing

Radiografia bitewing se realizeaza pentru a observa punctele sau suprafetele de contact dintre coroanele dintilor posteriori adiacenti sau conturul osului alveolar la acest nivel. Sunt surprinse atat coroanele dintilor superiori cat si a celor inferiori pe acelasi film. Scopul radiografiei este de a depista cariile interdentare sau pe cele care se formeaza sub obturatii sau lucrari.

radiografie bitewing

 

4. Status bi-maxilar

Radiografiile de status bi-maxilar se efectueaza pe fiecare zona in parte, cuprinzand intreaga cavitate bucala. Imaginile sunt detaliate pe grupe de dinti in incidente retroalveolare si bite-wing.

 status bi maxilar

5. Teleradiografia de profil

Teleradiografia de profil este indicata atunci cand se doreste aplicarea unui aparat ortodontic (pentru corectarea pozitiei dintilor) sau corectarea profilului osos si a muscaturii pacientului. Aceasta radiografie evidentiaza raportul dintilor cu maxilarele si a maxilarelor cu oasele craniului pe care medicul ortodont le masoara pentru a putea stabili diagnosticul si planul de tratament.

teleradiografie  de profil

6. Tomografia computerizata CBCT

Cu ajutorul tomografiei computerizate, medicul poate avea imaginea tri-dimensionala reala la scara, a dintilor, maxilarelor, sinusurilor si articulatiilor din regiunea maxilo-faciala. Poate astfel evalua volumul osos, densitatea osoasa, realiza masuratori foarte precise la nivelul crestei alveolare, poate depista existenta fracturilor dar si cea a tumorilor, traiectul nervilor, forma si patologia sinusurilor, articulatiilor temporo-mandibulare etc. Are de asemenea un rol foarte important, dincolo de diagnosticare, in planificarea viitoarelor tratamente chirurgicale, implantare, ortodontice si protetice. Astfel, planul de tratament al pacientului va avea o acuratete si un prognostic mai bun.

CBCT dentar

Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna experienta de vizitare. Prin continuarea navigarii, esti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii.
Mai Mult...